Ideje za jesenske izlete za uporabnike invalidskih vozičkov

Predstavljamo vam pet idej za jesenske izlete za uporabnike invalidskih vozičkov. 27. september je svetovni dan turizma, na ta dan zato obeležujemo dan, ko se spomnimo lastnih lepot narave in vseh raznoraznih turističnih destinacij, ki jih ponuja Slovenija. Turizem se namreč ne nanaša le na potovanja izven naše države. Zlasti v času Koronavirusa smo Slovenci ponovno prepoznali vrednost in lepote destinacij znotraj državnih mej. Slovenija pa je znana tudi po svoji dostopnosti invalidom, še posebej v zadnjih letih so bili večji turistični objekti zgrajeni prijazno do gibalno oviranih. Z drugo besedo takšnemu turizmu rečemo tudi »dostopni turizem«.

Ogled slovenske prestolnice

Prva destinacija, ki jo priporočamo, je slovenska prestolnica. Slovenska prestolnica že nekaj časa velja za invalidom prijazno lokacijo. To priznanje si je pridobila predvsem zaradi invalidom prijaznega dostopa in številnih znamenitosti, ki jih ponuja, pogosto po znižani ceni. Glavna železniška postaja je primerno urejena za dostop z invalidskim vozičkom, prav tako je invalidom prilagojenih tudi precej mestnih avtobusov. Z nižjimi pragovi in zvočnimi opozorili na sledeče postaje olajšajo pot gibalno oviranim ter slepim in slabovidnim.

Prva postojanka – Ljubljanski grad

V slovenski prestolnici priporočamo ogled Ljubljanskega gradu. Invalidi se lahko nanj povzpnejo s pomočjo vzpenjače, ki je invalidom prijazna. Vožnja z vzpenjačo je zanje celo brezplačna. Za vse tiste, ki imajo raje vožnjo avtom, pa se pred vhodom v grad nahaja invalidsko parkirno mesto. Na grajski ploščadi najdemo tudi prilagojene sanitarije, do katerih dostopamo s pomočjo varnostnika. Od lokalov in restavracij sta invalidom dostopni Kavarna in Gostilna na gradu, možen pa tudi ogled raznovrstnih dogodkov, ki se izvajajo na prostem.

Na gradu si lahko invalidi ogledajo še Lutkovni muzej, Peterokotni stolp, maketo na dvorišču in še nekaj razstav. Poti grajskega dvorišča so sicer makadamske, a za invalide lahko prevozne.

Druga postojanka – živalski vrt

Naše drugo priporočilo za ogled v slovenski prestolnici je ogled Živalskega vrta. V ljubljanskem Živalskem vrtu se nahajajo živalske vrste z vseh kontinentov, predvsem pa vrste, ki so značilne za alpski, panonski in sredozemski svet. Živalski vrt organizira številne vodene oglede, različne programe in prireditve, ki so namenjene tudi obiskovalcem v invalidskih vozičkih. Obiskovalci lahko sodelujejo pri hranjenju živali, se udeležijo nočnega ogleda ali celo postanejo oskrbnik za en dan.

Pred vhodom v živalski vrst nas pričakajo parkirišča, ki so prilagojena invalidom. Tudi vstopnice za ogled živalskega vrta so za invalide precej znižane. Nekatere poti so asfaltirane, druge pa makedamske, najbolj dostopen je spodnji del živalskega vrta.

Obisk Postojnske jame

Če se odločimo za obisk primorsko-notranjske regije, je Postojnska jama zagotovo znamenitost, ki je vredna ogleda. Gre za eno najzanimivejših kraških turističnih znamenitosti Slovenije. Leta 1818 jo je odkril Luka Čeč, ko se je povzpel prek mostu do skale in izginil. Nastajati je začela pred približno tremi milijoni let, v starih apnencih. Tam se lahko zapeljemo po prvi železnici v kapniški jami na svetu in si ogledamo več kot pol milijona let stare kapnike ter lestence iz muranskega stekla, ki se nahajajo v Plesni dvorani. Tam najdemo tudi človeško ribico, ki je endemit dinarskega krasa.

Postojnska jama je delno prilagojena za invalidske vozičke. Ker so zaposleni zaradi velikega števila obiskovalcev izredno zaposleni, je priporočljiv obisk s spremljevalcem. Invalid in njegov spremljevalec sta upravičena do 50 % popusta na vstopnico. Parkirišče je invalidom prijazno, prav tako tudi vhod v prodajalno vstopnic. Do vlakca nas pospremi osebje in nam pomaga, da se udobno namestimo v njem – nanj se zgolj zapeljemo. Stranišča se nahajajo v bližnjem lokalu in so invalidom dostopna, prav takšni sta tudi kavarna in restavracija.

Arboretum Volčji potok

Kot zadnjo znamenitost predstavljamo Arboretum Volčji potok, ki se nahaja v občini Kamnik. Gre za kulturni in naravni spomenik, ki sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji. V njem najdemo vsaj 187 vrst in sort dreves in grmov ter skupno 3500 taksonov rastlin, kar Arboretum uvršča med najbogatejše zbirke rastlin v Srednji Evropi. V čudovitem parku si lahko ogledamo jezero z zanimivimi ribami, razstave podob dinozavrov, kitov in delfinov, ustavimo pa se lahko tudi ob klopcah ter si odpočijemo ob čudovitem pogledu na zelenje.

Arboretum je opremljen s parkiriščem, kjer se nahajajo invalidom dostopna parkirna mesta. Vstopnice lahko kupimo na blagajni, ki je lahko dostopna tudi za invalidske vozičke. V Arboretumu se sprehajamo po makedamskih poteh, zato je dobrodošla pomoč spremljevalca. Sanitarije, ki se nahajajo na začetku, so primerne za uporabo invalidov, enako pa velja za okrepčevalnico pred vhodom, ki je dostopna preko klančine.

 

Katera turistična točka vam je bila najbolj všeč?

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent