Moč materinske ljubezni

Danes je materinski dan, praznik materinstva. Ob materinskem dnevu čestitamo vsem mamam za njihov pogum, vztrajnost in moč, ki jo od njih zahteva materinska vloga. Obenem današnji članek posvečamo prav vsaki ženski, ki je vlogo mame že spoznala ali pa o njej samo razmišlja. Mame se pogosto počutimo, da nismo dovolj dobre, da bi lahko bile še boljše. Marsikdaj se nam zdi, da smo slabe mame in da nam ne gre dobro. Še posebej invalidnost pa lahko te občutke še okrepi. Ženske s telesnimi ali duševnimi okvarami se tako pogosto sploh ne odločajo za vlogo mame. Pa čeprav bi jih ta vloga lahko zelo osrečila. Tiste, ki pa se za to odločajo, pa pogosto spoznajo, da je materinska vloga lahko zelo lepa tudi ob obstoju določenih primanjkljajev.

Kakšna je moč materinske ljubezni?

Kljub današnjim trendom, ki spremljajo starševstvo in se dotikajo načina vzgoje, hranjenja in skrbi za otroka, pa raziskave ugotavljajo, da je najpomembnejša sestavina starševstva še vedno edinole materinska ljubezen. Materinska ljubezen je brezpogojna in služi kot ščit otrokom, da se razvijejo v zdrava bitja. Prvi meseci dojenčkovega življenja so ključni – takrat otrok potrebuje občutke varnosti in ljubljenosti.

Mame se pogosto bojijo, da otroka ne bodo znale pravilno hraniti, previjati in se z njim igrati. Bojijo se, da niso dovolj ozaveščene in da niso dovolj izobražene, da bi imele otroka. Pogosto se obremenjujejo s podrobnostmi, ki pa so postranskega pomena. Kljub temu, da je odločitev postati mama zavestna odločitev, ki zahteva premislek, pa invalidnost še ne pomeni nujno oviranost za tako lepo vlogo.

 Ameriški psiholog Harry Harlow je preučeval vlogo materinske ljubezni in topline. To je storil tako, da je mlade opice nekaj ur po rojstvu ločil od njihovih bioloških mam ter jim dal možnost, da preživljajo čas z mamo, narejeno iz žice ali z mamo, narejeno iz mehkega materiala. Žičnata mama je imela hrano, mehka mama pa mladičem ni nudila hrane. Eksperiment je pokazal, da so se mlade opice raje družile z mehko mamo, saj so od nje dobile toplino in občutek varnosti, kljub temu, da pri njej niso dobile hrane. Psiholog je s tem eksperimentom pokazal, da je materinska ljubezen zelo pomembna za zdrav razvoj otroka.

Vzgoja otrok invalidnih staršev

Starši invalidi niso nič slabši starši od neinvalidnih staršev. Prav vsak izmed staršev se lahko sreča s pojavom trme pri otrokih. Prav tako lahko prav vsakega doletijo izzivi pri vzpostavljanju delovnih navad, pojavijo se vprašanja, kako zmanjšati prepirljivost otroka, kako otroka vzgojiti v odgovornega in samostojnega člana družbe. Dlje časa, ko preživimo s svojimi otroki, bolje jih poznamo in lažje znamo pristopiti, ko pride do težav.

Največ, kar lahko starš za svojega otroka stori, je, da mu pomaga vzpostaviti rutino. Rutina otroku služi kot varno zavetje, daje mu občutek varnosti in predvidljivosti. Otrok lahko tako v vsakem trenutku ve, kaj lahko pričakuje. Prav tako mu to pomaga razviti zdrave navade. Dobi občutek, da si stvari in dogodki sledijo v sosledju.

Poleg vzpostavljanja rutine pa se je pomembno z otrokom tudi pogovorjati. Tako otrok razvije socialne veščine in se nauči govoriti o svojem doživljanju. Razvija svoje govorne sposobnosti, pozornost, kreativnost in domišljijo. Z otrokom pa se lahko pogovarjamo na različne načine.

Osebna asistenca in pomoč pri skrbi za otroke

Starša pa se lahko obrneta po pomoč tudi k osebni asistentki. Osebna asistentka pomaga mami ter namesto nje poskrbi za osnovne potrebe otroka, kot so hranjenje, previjanje in dvigovanje otroka, v kolikor mama tega ne zmore. Invalidna mama je tako lahko brez skrbi, saj je dolžnost osebne asistentke poskrbeti za vse tisto, česar sama ne zmore.

Osebna asistentka mami pomaga pri pripravi obrokov za otroka, pri prevozu na dejavnosti, pri preoblačenju otroka, lahko celo pri učenju, v kolikor ji čas dopušča in mama tega ne zmore. Mama ima tako pomoč ne le pri opravljanju lastnih vsakdanjih aktivnosti, nujnih za preživetje, temveč tudi pri skrbi za otroka. Otrok tako ni prikrajšan, namesto tega dobi občutek, da je zanj dobro poskrbljeno.

Pogosto je otroku všeč, da ima družbo in da je v hiši še nekdo, s komer se lahko igra in pogovarja. Socialni stiki so za otrokov razvoj zelo pomembni in osebna asistenca lahko mami pri tem zelo pomaga. Invalidnost nikakor ne sme biti ovira pri odločanju za materinstvo, saj ima vsaka ženska pravico postati mama, v kolikor si tega želi. Osebni asistenti pa se vedno potrudijo, da ji materinsko vlogo olajšajo in mamo pri tem karseda podprejo.

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent