Vrnitev v življenje

Kako iz ruševin ponovno zgraditi življenje

Vsi se zavedamo, da je življenje sestavljeno iz vzponov in padcev. Nekaj časa lahko brezskrbno uživamo življenje s polno žlico in brez večjih skrbi, nekaj časa pa rešujemo malo večje ali malo manjše prepreke na svoji poti. A kaj narediti, ko se zgodi večja prelomnica na področju našega zdravja? Lahko nam zagode huda nesreča ali pa nas preseneti težka in neozdravljiva bolezen.  V vsakem primeru se naše življenje obrne na glavo in povzroči naval čustev, med katerimi navadno prevladujejo negativna. Sprašujemo se kako naprej, kako ponovno najti svoj smisel. Rešitev ni preprosta in poteka po korakih.

 

Sprejmimo stanje  v katerem smo se znašli

  • Vso energijo najprej usmerimo v sprejemanje sebe in svojega stanja. Sprejeti moramo dejstvo, da so se stvari za nas spremenile in bo potrebno naše življenje prilagoditi.
  • Nato moramo sami pri sebi priti do odločitve, da želimo naprej, da bi radi nekaj spremenili in ponovno polno zaživeli.

 

Premislimo kaj so bili naši cilji in navade pred časom ko se nam je vse porušilo

  • Odločimo se kaj bi radi še naprej počeli in realno pretehtajmo kakšne so naše možnosti za to. Morda samostojno česa ne moremo več, lahko pa bi dejavnost izvajali s pomočjo tretje osebe. Na voljo imamo več institucij, ki nudijo različne vrste pomoči. Za uspešno reševanje invalidnosti je osebna asistenca gotovo ena boljših izbir.
  • Velika verjetnost je, da vas je zdravnik že napotil na rehabilitacijski inštitut republike Slovenije SOČA. Rehabilitacija je na tej vaši poti najpomembnejša in povrnitev vaših sposobnosti v največji možni meri mora biti vaša prioriteta.
  • Seveda ne smete pozabiti na svoje bližnje, tudi njihov svet ni enak odkar vas je prizadela nesreča/bolezen. Obstaja veliko podpornih skupin ali društev, kjer pomagajo pri sprejemanju novega vsakdana svojcem ljudi s takšnimi težavami.

Ko se stanje ustali in ko vse postavimo na svoje mesto.

  • Odločimo se kako bomo nadaljevali.
  • Po malih korakih začnimo z novimi izzivi. 
  • Življenje ponovno sprejmimo z odprtimi rokami, brez strahu.
  • Vzemimo si čas in ne prehitevajmo svojih zmožnosti.
  • Pokažimo okolici, da smo kljub svojim oviram še vedno koristen del družbe, pa čeprav potrebujemo pomoč tretje osebe, da zaživimo kar se da polno življenje.

 

Začnimo ponovno živeti

Naše življenje je drugačno kot smo ga poznali pred nesrečnim dogodkom. Sprejeli smo, kar nam je prišlo na proti, zavedamo se svojih zmožnosti in nezmožnosti. Vemo, da je ogromno inštitucij, ki nam lahko pomagajo, ogromno strokovnih delavcev in različnih služb. Vedno pa se moramo zavedati, da bolj kot bomo aktivni in več kot bomo dali od sebe, več bomo lahko dosegli. Pasivnost ne bo prinesla nič dobrega. Zavedajmo se, da kljub temu, da nismo sami, smo še vedno sami odvisni od svojih odločitev in misli. Vsak dan nam prinaša nove možnosti in priložnosti. Na primer Zakon o osebni asistenci je spremenil življenje mnogim invalidom, saj jim je omogočil, da so s pomočjo osebnih asistentov začeli živeti bolj polno življenje.

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent