Kako koristim pravico do osebne asistence

Osebna asistenca je izjemno pomembna za osebe z ovirami, saj jim omogoča vključevanje v družbo in pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Uporabnik lahko s pomočjo asistence zaživi kakovostno in polno življenje.


Pravica do osebne asistence je pravica, ki ni priznana avtomatsko ob invalidnosti ampak je zanjo potrebno oddati vlogo. Po oddani vlogi na CSD, sledi ocena in nato odločba z določenim številom ur. Celoten postopek je opisan TUKAJ.

Po prejeti odločbi in vrednotnici stopite v stik z izvajalcem (pišete nam lahko na info@osebna-asistenca.si).

Ocenili so me. Kako naj koristim pravico do osebne asistence?

Zavzemamo se, da po prejeti odločbi ne izgubljate časa, ampak nas čimprej kontaktirajte. Najboljši čas za stik z nami je čas po obisku ocenjevalne komisije. Takrat se lahko že začnemo dogovarjati o vaših potrebah in željah po osebnih asistentih. Pomembno je, da ne izgubljamo časa s čakanjem, ampak čimprej pričnemo z iskanjem primernih asistentov in vam omočimo uveljavljanje pravice do osebne asistence.

Kaj dela izvajalec osebne asistence?

Izvajalec osebne asistence je zadolžen za usklajevanje dela, zaposlitev osebnih asistentov in nadzor.

Sta lahko moj brat in oče asistenta?

Glede zaposlitve družinskih članov ni ovir. Če želite namesto asistentov, ki jih poiščemo na trgu dela, imeti za asistente svoje družinske člane to ne predstavlja nikakršne ovire. Pomembno je, da se ob tem zavedate, da so kljub družinski povezavi, družinski člani asistenti in morajo za vas skrbeti z najvišjo možno skrbnostjo.

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent