10 knjig, ki vam bodo za vedno spremenile življenje

»Že kot majhna punčka sem rada brala. Knjige so mi vedno odprle okno v svet, ki ga takrat še nisem poznala. Ko mi je bilo najbolj dolgčas ali pa sem se počutila, da bi se najraje skrila v varno zavetje svoje sobe, sem brala. Ko sem imela občutek, da me nihče ne razume, sem brala. Ko nisem vedela, kaj bi s svojim življenjem, sem brala. Ko sem se želela le sprostiti in pozabiti na vse težave, sem brala. Knjige so me naučile, da je vredno vztrajati. Vedno znova so mi pokazale svet, ki obsoja zlo in nagradi dobro. Kasneje so mi pomagale, da sem prišla do izobrazbe in poklica. Še dandanes skušam vsak prost trenutek izkoristiti za branje. Branje nam pomaga krepiti um, širi naša obzorja in v naše življenje vnaša nove ideje. Seznani nas s številnimi nasveti in nam pokaže primere, kako še lahko živimo. Branje je lahko zelo zabavno in nas odpelje na naše najbolj fantazijske kraje. Spozna nas z ljudmi in deželami, ki jih še nismo spoznali. Pokaže nam delček tujih življenj, njihove sanje, poleg tega pa tako tudi širimo svoj besedni zaklad.«

Ob svetovnem dnevu pripovedništva smo za vas pripravili seznam 10 knjig, ki bi jih moral prebrati čisto vsak izmed nas.

1. Dvajset nageljnov in voziček

Zgodba govori o Jožetu Okornu, enemu najuspešnejših slovenskih športnikov, ki je na paraolimpijskih igrah dosegel srebrno in bronasto kolajno. Ko je čez noč postal invalid, se mu je življenje obrnilo na glavo, a je s pomočjo športa v njem spet našel smisel.

  2. Nikoli vama ne bo uspelo! 800-kilometrsko romanje v Kompostelo, dva prijatelja in en invalidski voziček

Patrick Gray in Justin Skeesuck sta resnični osebi, ki sta prehodili 800 km Camina, stare romarske poti v Španiji. Justin je priklenjen na voziček in Patrick mu je uresničil sanje, ko je vlekel 125-kilogramski voziček. Dokazala sta, kaj pomeni pravo prijateljstvo in da je prav vse možno.

3. Sedem zlomljenih vrtnic: zgodbe grenke usode s toplimi žarki svetlobe

Ivan Sivec v knjigi predstavi sedem zgodb posebnih in velikih ljudi, ki se jim je v določenem trenutku življenje obrnilo na glavo. Ena izmed zgodb govori o tetraplegiku Gašperju, ki je eden od začetnikov slikanja z usti pri nas. Zgodbe so resnične in polne navdiha ter učijo, kaj je v življenju najbolj pomembno.

4. Sonce med prsti

Gabriele Clima v mladinskem romanu predstavi glavnega junaka Daria, upornika, ki je zadolžen za varstvo tetraplegika Andyja. Kljub temu, da sprva temu nadvse nasprotuje, pa se na Andyja kmalu naveže in postaneta dobra prijatelja. Skupaj pobegneta od doma in se odpravita na morje. Potovanje obema spremeni življenje, saj spoznata veliko o sebi in svetu.

5. Smrt se vozi v Audiju

 Kristian Bang Foss v družbenem romanu piše o glavnem junaku Asgerju, ki se po izgubi službe in razhodu s partnerko zaposli kot osebni asistent mlademu Waldemarju. Waldemar ima nešteto neozdravljivih bolezni, a je trmast in poln življenja. Skupaj se odpravita na potovanje v Maroko do zdravilca, kjer doživita nekaj nepredvidljivega.

6. 140 decibelov tišine

Po prometni nesreči Andrej vstopi v svet gluhih in naglušnih otrok. V mladinskem romanu je Andrij Bačyns’kyj prikazal, kako lahko glasba riše upanje v svetu tišine, medsebojno zaupanje pa pomaga izgraditi lastno osebnost.

7. Divji spust

Geoff Havel je v mladinskem romanu prikazal, kako pomembno je pristno prijateljstvo. Ian in Warren, dva dobra prijatelja učita Jamesa, ki je nanovo priseljeni invalid, skejtanja. Zgodi se prva ljubezen, pridejo hude preizkušnje, a fantje dokažejo, da lahko skupaj premagajo vse.

8. Velike zelene oči

Jana Frey v mladinskem romanu opiše življenje šestnajstletnice po usodni nesreči, ko je nenadoma oslepela. Najraje bi umrla, a se uspešno loti reševanja težav, se zaljubi in zaživi lepo življenje. Zgodba je napisana po resničnih dogodkih.

9. Šuterji

Slovenski roman Janje Vidmar opisuje življenje sedemnajstletnega fanta po prometni nesreči, ki ga priklene na voziček, fant pa se nato osami. Šele s pomočjo fizioterapije, na kateri spozna druge paraplegike, Torkar skupaj s prijatelji ponovno zaživi.

10. Zgodba Toma Brennan

Mladinski roman avtorja Burkeja opisuje Tomov svet po nesreči, ki povzroči trajno invalidnost. Brennanova družina je prisiljena zapustiti domače mesto in se spopada s številnimi izzivi.

 

Vsaka izmed zgodb se dotika življenja invalida in na prav poseben način bralca navdihuje. Katera knjiga z zgornjega seznama te je najbolj nagovorila? Če želiš, nam lahko pošlješ svojo obnovo knjige in objavili jo bomo na spletni strani.  

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent