Nasveti za prilagoditev stanovanja invalidu

Vsakdo si želi živeti v varnem okolju, kjer se počuti doma. Šele z invalidnostjo marsikdo ugotovi, kako pogosto stvari v življenju jemljemo za samoumevne. Ena izmed takšnih stvari je tudi ureditev stanovanja ali hiše. Invalidi se pogosto srečujejo s težavami, kako opremiti stanovanje, da bo posamezniku čim bolje služilo. Še pogostejše vprašanje pa se pojavlja, kako prilagoditi že opremljeno stanovanje invalidu tako, da bodo stroški čim manjši, njegovo gibanje pa čim manj oteženo. Pri prilagajanju in opremljanju stanovanja se pojavljajo številna vprašanja, eno pomembnejših vprašanj je tudi sofinanciranje prilagoditev. V tem članku vam razkrivamo nekaj nasvetov pri opremljanju ali prilagoditvi že opremljenega stanovanja invalidu ter tudi nekaj možnosti, kako priti do sofinanciranja.

  1. Prilagoditve so zelo individualne

Prilagoditev je v največji meri odvisna od stanja invalida. Pri težji invalidnosti bo prilagoditev več, zahtevale bodo večji poseg v stanovanje in tudi potrebovale večjo finančno investicijo. Pri lažji invalidnosti pa bo prilagoditev manj in tudi stroški prilagoditev bodo manjši.

  1. Prilagoditev prostorov

Prva stvar, ki jo boste morali storiti, je odstranitev pohištva. Za premikanje z vozičkom boste potrebovali dovolj prostora. Prostor bo omogočal prosto gibanje z vozičkom po stanovanju. Zato je odmik pohištva eden prvih korakov, ki jih je potrebno narediti. Prilagoditve so pomembne tudi v primeru gibanja ob opori. Tudi takrat je potrebno umakniti odvečno pohištvo ter narediti dovolj prostora. Ponavadi največjo težavo predstavlja nemoten dostop do stanovanja. Za nemoten dostop je pogosto potrebno uporabiti klančino ali dvigalo, kar pa predstavlja zelo velik strošek (več o tem lahko preberete pod zadnjo točko). Pozornost je potrebno nameniti tudi vratom, da le-ta niso preozka. V najslabšem primeru je potrebno razširiti oboke in zamenjati vrata. Več pozornosti boste v začetku namenili prilagoditvam, lažje vam bo kasneje.

  1. Prilagoditve kopalnice

Naslednji korak zajema prilagoditev kopalnice. Za čim lažjo uporabo sanitarij nekateri namestijo ročaje, s pomočjo katerih se oseba lahko dvigne in premesti na voziček. Za lažje kopanje si nekateri priskrbijo prho v nivoju tlaka. S tem se izognejo težavam in zdrsom v kadi. Tudi kad z dvižnim delom predstavlja rešitev, kako lahko prilagodimo kopalnico za čim lažjo uporabo. Pomembno je, da je stranišče dostopno in dovolj prostorno za presedanje. Uporabite lahko tudi tuširni voziček. Pri prostoru si zapomnite, da ga nikoli ni preveč.

  1. Prilagoditve spalnice

V spalnici je še posebej pomembna prilagoditev postelje. Le-ta omogoča samostojno vstajanje, kar pa nekaterim lahko služi kot telovadba. Če imate možnost, zamenjajte posteljo za dvižno posteljo, saj lahko negovalke tako lažje opravljajo delo.

  1. Prilagoditev kuhinje

Tudi kuhinja je zelo pomemben prostor, še posebej, če se v njej radi zadržujete. V kuhinji morajo biti korito, delovna plošča (pult), štedilnik in kuhinjska krpa tesno skupaj za čim lažjo uporabo. Če oseba uporablja voziček, je optimalna višina pulta 70-80 cm. Posebno pozornost je potrebno nameniti visečim kuhinjskim omaram in policam, odsvetujemo postavljanje predalov in omar pod kuhinjski pult.

  1. Sofinanciranje prilagoditve stanovanja

Financiranje prilagoditve stanovanja predstavlja velik družbeni problem. V nekaterih državah invalidom ponujajo sofinanciranje, a v Sloveniji je zaenkrat sofinanciranje namenjeno nujnim osebnim pripomočkom kot so invalidski vozički in opornice, ne pa tudi prilagoditvi stanovanja. Invalidi se zato srečujejo s številnimi izzivi, kako si s čim manjšim finančnim vložkom olajšati življenje.

Vse pogostejša možnost, na katero se obračajo predvsem tisti, ki potrebujejo klančino ali dvigalo, pa so donacije. Pogosto so donacije edina rešitev, ki lahko invalidu zagotovi neovirano življenje v svojem lastnem domu. Ker financiranje klančine ali dvigala predstavlja velik finančni zalogaj, se marsikdo odloča za življenje v domu in je prikrajšan za udobno bivanje doma. Dokler naša države ne poskrbi za sistemsko rešitev tega velikega problema, spodbujamo vse tiste, ki potrebujete tovrstne rešitve, da se obrnete po pomoč in zaprosite za donacije.

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent