Korak do kakovostnega življenja

Prvega januarja 2019 je začel veljati zakon o osebni asistenci, kar je velik korak k samostojnosti invalidov. Osebna asistenca je postala pravica invalidov, ki jo sofinancira ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.


Osebna asistenca je prilagojena potrebam uporabnika

Potrebe po osebni asistent se od uporabnika do uporabnika razlikujejo. Nekateri potrebujejo več pomoči pri gospodinjskih opravilih in pripravi osnovnih obrokov, drugi potrebujejo nego.

Ravno zato je pomembno, da se pri izvajanju osebne asistence upoštevajo želje in potrebe posameznika. Pred izvedbo osebne asistence mora izvajalec organizirati izobraževanje za asistente in uporabnike, kjer se določijo pravice in obveznosti obeh strani. Tako asistent kot upoštevati moralna in etična načela.

Pomoč pri obisku zdravnika

Nekateri uporabniki navajajo, da težko pridejo v osebni stik z svojim izbranim zdravnikom, ker zaradi napredujoče bolezni ne morejo več uporabljati svojega vozila in premagovati ovir na poti do zdravnika.

Osebni asistent pomaga uporabniku pri vseh vsakodnevnih obveznosti. Spremlja ga do zdravnika in s predhodno podpisano izjavo o odgovornosti upravlja vozilo uporabnika.

Povrnitev dostojanstva in aktivno vključevanje v družbo

Bolezen vpliva na socialni krog posameznika, ki se začne počasi krčiti. Posameznik ne zmore več obiskovati družbenih dogodkov, rojstnih dni in ostalih dejavnosti, ki vplivajo na socialno vključenost.

Osebna asistenca omogoča, da se uporabnik vrne nazaj v socialno življenje. S pomočjo osebnega asistenta lahko ponovno obiskuje prijatelje, se udeležuje dogodkov, ki so pomembni za socializacijo in si privošči ogled kino predstave. S pravico do osebne asistence se uporabniku vrne dostojanstvo in socializacija, ki je nujno potrebna za izpopolnjeno življenje.

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent