Na kaj vse je potrebno pomisliti, ko uporabnik invalidskega vozička odhaja na dopust

Da, tudi uporabniki gredo na dopust in čeprav je dopust za marsikoga obdobje, ko vse skrbi enostavno potisne na stran in se zares spočije, pa je za osebnega asistenta to nekoliko drugačno obdobje. Osebni asistent je tisti, ki skrbi za to, da bo uporabnik na dopustu lahko tudi normalno živel, da se bo lahko odpočil in sprostil. V prvi vrsti mora zato izbrati pravo lokacijo in s seboj vzeti vse tiste stvari in predmete, ki jih bo uporabnik potreboval. V tem članku razkrivamo, na kaj vse mora biti osebni asistent pozoren, da bo dopustovanje z uporabnikom karseda prijetno in sproščujoče. Boljše, ko so priprave, manj je neprijetnih presenečenj in s tem tudi skrbi in zapletov.

Izbira ustrezne lokacije

Na prvem mestu je seveda izbira ustrezne lokacije. V Sloveniji na Bookingu najdemo 398 invalidom dostopnih hotelov. Kaj pomeni, da je hotel dostopen invalidom? Takšne nastanitve upoštevajo gibalne in senzorne okvare oseb, intelektualne in psihične ovire, omejitve zaradi visoke starosti ali otroških vozičkov, prav tako pa upoštevajo omejitve oseb, ki jim je turizem manj dostopen zaradi alergij, diabetesa in drugih specifik. Takšni hoteli zagotavljajo urejen dostop za invalide, parkirna mesta za invalide pri vhodih, prav tako pa je poskbljeno za ustrezne toaletne prostore. Po Sloveniji ponekod najdemo celo pločnike, ki upoštevajo potrebe invalidov ter bankomate, ki imajo nižji dostop, opremljeni pa so s tipkami z Braillovo pisavo. Dodatna ugodnost za invalide pa je tudi ta, da nekateri hoteli in turistične točke ponujajo popuste za določene oglede.

Ali je hotel edina ustrezna in možna izbira? Odgovor je ne. Po Sloveniji se najdejo tudi druge lokacije, ki so vsaj deloma prilagojene invalidom. To so razna gostišča, pa tudi terme, muzeji in druge ustanove za ogled raznih znamenitosti. Pri iskanju bodite pozorni na certifikat »invalidom prijazno«. Za še boljšo pripravljenost priporočamo, da ponudnika namestitve naprosite, da vam pošlje slike sobe. Slike si lahko skupaj z uporabnikom pogledate in presodite, če je soba zanj ustrezna. Tako se boste izognili neprijetnim presenečenjem.

Seznam potrebščin in priprave na odhod

Mnogi invalidi so zaradi visokih cen in številnih zapletov prikrajšani za dopust. Še posebej gibalna oviranost lahko povzroči številne oteževalne okoliščine, ki pa jih dobro pripravljeni osebni asistent lahko lajša in se z njimi uspešno spoprime. Zato je dobra priprava na dopust še kako pomembna. Ker mnogi uporabniki nimajo možnosti iti na dopust, so za to ponavadi zelo hvaležni. Veliko jim pomeni, da si lahko za nekaj dni res oddahnejo in si odpočijejo. Nanje zelo dobro vpliva menjava okolja, ki pa je lahko v primeru nezadostne pripravljenosti tudi stresna.

Na kaj vse mora osebni asistent pomisliti? Najbolje, da si napišemo seznam stvari, ki jih je potrebno pred odhodom priskrbeti in organizirati. Uporabnika spremljamo od jutra do večera in na seznam zapišemo vse tisto, kar uporabnik v enem dnevu potrebuje. Sem spadajo tudi obvezna zdravila; potrebno je preveriti ali bo imel uporabnik na poti dovolj zdravil in zraven dodati tudi kakšno zdravilo, ki nam lahko pomaga v primeru dodatnih bolezni, slabega počutja ali bolečin. Poleg zdravil je potrebno pomisliti tudi na vse ustrezne pripomočke; voziček, pripomočke za hranjenje in pitje, pa vse dodatke za osebno higieno. Kaj bi lahko šlo narobe? Ali lahko kakšnega od zapletov predvidimo? Bolj ko smo pripravljeni, bolj brezskrben bo dopust. Ne pozabimo, da je lahko že samo pot za uporabnika zelo stresna, zato je pomembno, da poskrbimo, da je čim več rutin zanj ohranjenih. To pomeni, da če uporabnik uporablja določeno kozmetiko, poskrbimo, da bomo prav to kozmetiko vzeli s seboj. Cilj naj ne bo vzeti s seboj čim manj stvari, temveč uporabniku pot in dopustovanje karseda olajšati.

Pričakovati moramo, da se bo lahko uporabnik med potjo počutil slabše, da ga lahko pot utrudi in zato poskrbimo za čim več počitka in mu pot karseda olajšajmo. Ne načrtujmo preveč aktivnosti, vedno pustimo nekaj dodatnega prostora za počitek. V mislih je potrebno imeti tudi, da bo uporabnik dobil dovoljšnjo količino spanca, redno vadbo (morda celo fizioterapijo) in da bo poskrbljeno za njegovo osebno nego.

Aktivnosti na dopustu

Aktivnosti lahko v celoti prilagodimo uporabniku. Morda bo uporabnik večino časa želel preživeti v sobi in mu že menjava okolja veliko pomeni. Lahko da si bo želel različnih aktivnosti, kot so jahanje, kopanje v bazenu ali morju, veslanje ali izlet. Aktivnosti organizirajmo vnaprej in se pri ponudnikih pozanimajmo, ali so prilagojene invalidom. Število načrtovanih aktivnosti je odvisno od energetske opremljenosti uporabnika in njegovih interesov. Načrtujmo jih skupaj z njim.

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent