Seznam izvajalcev osebne asistence

Odločitev o izbiri izvajalca je vse prej kot lahka. Od izbora je odvisno kdaj boste prejeli pomoč – če sploh. Dejstvo je, da se na razpisana delovna mesta za osebne asistente, ki jih objavi samostojni podjetnik kandidati redko prijavljajo. Zaposlitev pri s.p-ju sabo nosi težjo pridobitev kredita in tudi manjšo stabilnost delovnega mesta.


Pojdimo lepo po vrsti. Finančna sredstva, ki jih za izvajanje osebne asistence nameni ministrstvo so določena in strogo kontrolirana. V kolikor ima izvajalec premalo znanja iz financ in računovodstva se pogosto zgodi, da je potrebno sredstva vračati, če to ne uspe oziroma se podjetnik lahko odloči za zaprtje s.p-ja, v tem primeru uporabniki ostanejo brez pomoči. Izvajalec bi v tem primeru moral predati uporabnike drugemu izvajalcu, v praksi se to zgodi redko.

Zaradi medijske prenapihnjenosti je prišlo do buma novih izvajalcev. Zavedati se morate, da je za izvajanje osebne asistence potrebna le podpisana pogodba z ministrstvom, ki se na vse moči trudi, da bi preprečila vstop nekompetentnim izvajalcem, vendar je pritisk prevelik. Na tej točki imajo zvezane roke.

Drug zelo pomemben dejavnik pri izbiri izvajalca osebne asistence je strokovni vodja osebne asistence. Težava nastane pri zakonskih določilih, saj je strokovni vodja osebne asistence potreben šele nad 5 uporabnikov. Strokovni vodja je oseba, ki ima izkušnje na področju socialnega varstva, ki so pogoj za opravljen izpit za strokovnega delavca iz področja socialnega varstva. Strokovni vodja je oseba, ki ima čut za uporabnike in njihove potrebe. Zaradi svojih izkušenj je sposoben reševati tudi kompleksna nesoglasja med asistenti in uporabniki, ker razume vaše potrebe vam lažje predstavi primerne bodoče osebne asistente in se konstruktivno z vami pogovori o izbiri.

Nadomeščanja odsotnih osebnih asistentov je dodatno vprašanje, ki ga je potrebno razrešiti. V kolikor potrebujete osebnega asistenta ob sebi vsak dan je iskanje nadomestnega asistenta nujno potrebno. Večji izvajalci vam bodo to lahko zagotovili, saj razpolagajo s kadrovsko bazo osebnih asistentov, manjši izvajalci vam težje zagotovijo nadomeščanje in nemalokrat se zgodi, da uporabniki v primeru odsotnosti osebnega asistenta ostanejo prepuščeni sami sebi.

Na odločitev pogosto vpliva tudi kratek čas od odločbe do koriščenja osebne asistence. Nekateri izvajalci vas bodo pustili čakati mesec ali več. Bodisi je razlog v iskanju asistentov ali iskanju strokovne vodje, ker bodo z novim uporabnikom presegli mejo pet uporabnikov. Pri nas se zavedamo, da je čas zelo pomemben. In vsak dan brez osebne asistence je prazen dan. Zato se trudimo, da že v nekaj dneh izpeljemo postopek in vam ponudimo tisto, kar vam pripada in si več kot zaslužite.

Morda vas zanima tudi:

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent