Šest pomembnih dejstev o osebni asistenci

Osebnaastistenca je namenjena da izboljša življenje bolnika oziroma osebe ki je omejena z gibanjem in je namenjena za izbolšanje kvalitete življenja.


  1. Ali ste vedeli, da vam osebni astistent pomaga premagovati ovire s katerimi se sami več niste več zmožni spopasti.

Osebni asistent nudi pomoč pri tistih opravilih, ki jih uporabnik ne zmore sam, npr. družabne aktivnosti, hobiji, izobraževalne aktivnosti, nakupovanje v trgovini, premestitev iz postelje in na posteljo, pomoč v kopalni kadi, pomoč pri toaleti itd. Pomaga pri spopadanju z ovirami v javni in zasebni infrastrukturi in še bi lahko naštevali.

  1. Ali ste vedeli da lahko vas lahko osebni asistent spremlja in vam pomaga urejati vaše stvari.

Osebnega astistenta lahko poblastiste da lahko on namesto vas komunicira z dostavno službo, vam pomaga plačati in podpisati prejem pošiljk. Z vami gre lahko v knjižnico, vam poda vašo najljubšo knjigo s police. Ko si zaželite pijačo  z bližnjega avtomata in je to za vas misija nemogoče vam lahko pomaga. Z vami gre na upravno enoto in uslužbenki poda vašo sliko za podaljšanje osebne izkaznice. Praktično bi lahko rekli, da je vaše roke in noge.

  1. Ali ste vedeli, da je osebni asistent lahko vaša desna roka v službi. 

Kot uporabnik imate pravico da je osebni astistent vedno z vami kjerkoli, ne samo na vašem domu.  Na delovnemu mestu vam lahko osebni asistent pomaga priti na delovno mesto, vam namestiti slušalke, nastaviti stol, prinese papir ki ste ga natisnili iz tiskalnika, vam ob času za malico postreže z malico, ki ste jo prinesli s seboj ali se z vami odpravi do bližnje menze in vam pomaga tam itd.

  1. Ali ste vedeli  da osebni astistent vam lahko pomaga pri vaši odločitvah in vam lahko svetuje in obrazloži stvari za katere se nemorete sami odločiti ozirma jih ne razumete.

Dober astistent je član vaš bližnji čeprav ni sorodnik in točno pozna vaše želje in potrebe posledično vam lahko pri komunikaciji z okolico.

  1. Ali ste vedeli da osebno astistenco dobi skoraj vsaka gibalno omejena oseba neglede na razlog invalidnosti temveč na odobritev komisije.

Za osebno astistenco lahko zaprosijo vsi invalidi ki imajo težave z gibnjem ali duševno motnjo in so starejši od 18 let in mlajši od 65 let vlogo se naslovi na center za socialno delo z priloženimi izvidi zdravnika in specijalista. Pred odobritvijo vas obvestijo o obisku invalidske komisije.

  1. Ali ste vedeli da osebnega astistenta in društvo za izvajanje osebne astistence sami izberete.

Na podlagi odločbe komisije izderete izvajalca osebne asistence in astistenta. Asistent je lahko kdo izmed vaših družinskih članov ali zunanji asistent. Nekateri izvajalci osebne asistence imajo svojo bazo osebnih asistentov, tako da lahko pomoč asistenta dobite zelo hitro.

Osebna asistenca je številnim uporabnikom spremenila življenje, omogočila jim je svobodo pri odločanju. Vse kar morate storiti je oddati vlogo na CSD, počakati komisijo in izbrati izkušenega izvajalca osebne asistence. 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent