Kako zaupati in sprejeti novega osebnega asistenta v dom?

Osebni asistent ni zaposleni, ki bi v svoji pisarni delal osem ur in nato odšel domov. Osebni asistent je zaposleni, ki na nek način postane član družine. Z uporabnikom v njegovem lastnem domu preživlja veliko časa, mu pomaga pri najosnovnejših gospodinjskih opravilih, skrbi za njegovo higieno, ga spremlja po vseh opravkih in skrbi celo za urejenost njegovih dokumentov in plačilo položnic. Osebni asistent zato uporabnika zelo dobro pozna, skoraj tako dobro kot ostali družinski člani.


Osebni asistent na nek način postane član družine. Spozna družinske navade, način komunikacije, vrednote, ki jih družina zasleduje. Uporabniku mora prisluhniti, zato da bi mu bil lahko kar najbolj v podporo. Po drugi strani pa osebni asistent ne potrebuje visoke formalne izobrazbe, za delo osebnega sistenta zadostuje opravljeno usposabljanje iz osebne asistence. Mnoge družine so zato zaskrbljene, saj ne vedo, koga spuščajo v svoj dom. Zanima jih, kaj lahko storijo, da se po eni strani zavarujejo in da po drugi strani osebnemu asistentu dajo priložnost, da se izkaže. V tem članku objavljamo nekaj vodil, ki se jih lahko drži vsaka družina. Začetek dela novega osebnega asistenta bo tako lažji, družina pa bo mirnejša.

Vzemite se čas pri iskanju pravega osebnega asistenta za vašo družino

Najpomembnejša točka je zagotovo ta, da si za iskanje ustreznega osebnega asistenta vzamete dovolj časa. Čeprav se vam verjetno mudi in bi pomoč potrebovali čim prej, je iskanje in izbor pravega osebnega asistenta vredno opraviti premišljeno in počasi. Najprej razmislite ali bi želeli, da to delo opravlja kdo, ki ga že poznate ali ste pripravljeni v svoj dom sprejeti neznano osebo. Če se odločite, da boste osebnega asistenta iskali med znanci, je dobro čim bolj razširiti besedo med vsemi socialnimi krogi, v katere ste vključeni. K tej zahtevni nalogi naj pristopijo vsi družinski člani, saj bo tako verjetnost, da boste uspešni, večja. Če se odločite, da boste v svoj dom sprejeli poznano osebo, razmislite ali takšna oseba ustreza navadam in potrebam vašega doma. Ali lahko z njo odkrito komunicirate? Kako se izbrana oseba razume z uporabnikom?

Če se odločite za iskanje osebnega asistenta izven družinskega kroga in kroga znancev, dobro razmislite o vaših zahtevah. Kakšno osebo si želite sprejeti v svoj dom; je to zgovorna ali bolj tiha oseba, oseba, ki ima rada nadzor ali oseba, ki je bolj prilagodljiva? Pozanimajte se o ozadju vsake osebe, s katero boste opravljali razgovor. Iz kje prihaja? Kakšen je njen razlog za delo osebnega asistenta? Je to delo že opravljala ali je to zanjo prvič? Zakaj je menjala prejšnjo zaposlitev? Pozorni bodite na to, kako opisuje svoje odnose z ljudmi v njenem življenju.

Ljudje se vedemo na razmeroma predvidljiv in konstanten način, v skladu s svojo osebnostjo, ki je relativno stabilna. Iz preteklega vedenja oseba lahko sklepamo na verjetno vedenje osebe v prihodnosti. Če je imela oseba slabe odnose doma, s prejšnjimi sodelavci in z vsemi drugimi ljudmi, je zelo verjetno, da bodo njeni odnosi slabi tudi v prihodnje. Še posebej veliko pozornosti pa namenite premisleku, kako dobro se kandidat ujema z uporabnikom. Z njim bo namreč preživel največ časa in zelo pomembno je, da je njuna komunikacija odkrita in iskrena. Se uporabnik ob njem počuti slišanega in upoštevanega?

Pri izbiri vam je veliko pomoč izvajalec osebne asistence, ki ima izkušnje iz kadrovanja. Mi vodimo bazo osebnih asistentov, iz katere so le najboljši kandidati povabljeni na razgovor. Šele ko mi presodimo, da bi lahko utrezali uprabnikovim pričakovanjem se dogovorimo za srečanje z uprabnikom. Zavedamo se, da je že sam razgovor za mariskaterega uporabnika stresen, zato na drugi krog razgovorov z uprabnikom sprejmemo le najboljše kadnidate. 

Pogovorite se o temeljnih pravilih vašega doma

Druga zelo pomembna točka, ki jo morate upoštevati, je, da v začetku postavite jasne temelje in pravila, ki jih boste vsi spoštovali. Bodočega osebnega asistenta lahko povabite k skupnemu oblikovanju pravil, ta pravila pa se lahko dotikajo naslednjega:

  • Ali uporabnika vikati ali tikati?
  • Kako pogosto se osebni asistent vključuje v prostočasne aktivnosti uporabnika?
  • Kaj je dovoljeno in kaj ni dovoljeno početi takrat, ko uporabnik počiva?
  • Katera vsa opravila je potrebno prevzeti in katerih ne?
  • Koliko svobode ima asistent pri opravljanju vsakdanjih opravil?
  • Kje so meje asistentovega dela?

Pomembno je, da pred začetkom dela ni nobenih neodgovorjenih vprašanj, saj lahko nejasno definirane naloge osebnega asistenta močno vplivajo na kvaliteto opravljenega dela. Jasnejša, ko bodo pravila, bolj verjetno je, da jih bo asistent upošteval in se tako prej navadil na navade vašega doma.

Prvih nekaj dni bodite previdni, a dajte asistentu priložnost

Prvih nekaj dni bodite previdni in pospravite vrednejše predmete. Kljub temu, da ste kot družina uporabnika zaščiteni, pa previdnost ni nikoli odveč. Pomembno je predvsem, da se vi počutite sproščene, ko v svoj dom spustite osebo, ki je za vas popoln tujec.

Pripravite svoj dom na prihod asistenta tako, da boste sproščeni, saj bo le tako lahko sproščen tudi novi osebni asistent. Tudi zanj je vstop v vaš dom velika sprememba in najverjetneje bo potreboval nekaj časa, da se bo naučil navad vašega doma. Odgovorite na vsa njegova vprašanja in mu pomagajte, da se bo čim hitreje znašel.

Dajte mu priložnost in čas.

Ne pozabite pa, da je uporabnik tisti, katerega počutje je najpomembnejše, zato ga le vprašajte, kako se počuti ob prihodu osebnega asistenta.

 

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent