Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, ki v veliki meri prizadene pripadnice nežnejšega spola ob prehodu v menopavzo. Glavni vzrok pri tem je neravnovesno delovanje hormonov. Osteoporoza lahko prizadene tudi moške. Bolnice, ki imajo osteoporozo običajno poročajo o bolečinah v kosteh in ob zlomih le-teh je celjenje počasno.


Osteoporoza – kaj je to?

Osteoporoza je najpogostejša presnovna bolezen kosti. O tej bolezni se zadnja leta veliko govori in piše, saj je samo v Sloveniji znanih 100.00 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo.
Navadno so to ljudje srednjih let, ženske so množične zaradi menopavze, ko je zaradi pomanjkanja estrogenov izguba kosti še večja. V Evropi se vsakih 30 sekund zaradi krhkosti kosti zlomi ena kost!

Statistika: osteoporozo ima kar 27% žensk med 50. in 59. letom starosti, več kot 31% med 60. in 69. letom, 36% med 70. in 79. letom in kar 63% med 80. in 89. letom. Osteoporozo razlagamo kot izginjanje kostnine, ki se počasi vse bolj redči, pri tem pa je vse večja nevarnost za zlome teh poroznih kosti.

Znaki

Osteoporoza je tiha nevarnost, ki včasih niti ne boli in se je zavemo šele, ko si ob nedolžnem padcu zlomimo rebro, vretence, zapestje, kolk ali kako drugo kost. Kar nekaj bolnikov z osteoporozo pa navadno trpi za bolečinami in trajnimi omejitvami gibanja v vsakdanjem življenju. Če se osteoporozna kost zlomi, je čas celjenja kosti dosti počasnejši kot pri zdravi kosti in možnost ponovnega zloma dosti večja. Pogosti znak osteoporoze je tudi zmanjšana višina bolnice in ukrivljena hrbtenica. To je posledica sesedanja hrbtenice oziroma vretenc v hrbtenici.

Kaj je vzrok za osteoporozo?

Vzrok za osteoporozo je lahko samostojna bolezen zmanjšanja kostne mase in jo imenujemo primarna osteoporoza. Pri sekundarni osteoporozi je vzrok za nastanek bolezni posledica drugih obolenj ( vnetne, dedne bolezni, pomanjkanje rastnega hormona… ) in za kosti škodljiva zdravila.

Ker je odstotek pri moških, ki zbolijo za osteoporozo za polovico manjši, pomeni, da so hormonske spremembe v meni pri ženskah eden od glavnih povzročiteljev te bolezni.

Vzrok za osteoporozo so lahko še drugi dejavniki:

  • prezgodnja menopavza ( pred 45. letom starosti )
  • družinska obremenjenost s to boleznijo
  • telesna konstitucija ( nižja teža in višina )
  • motnje hranjenja ( anoreksija, bulimija )
  • jemanje nekaterih zdravil
  • kajenje in čezmerno pitje alkohola
  • premalo telesne aktivnosti
  • premajhni vnos kalcija in vitamina D

Prav tako kot tudi bolniki z multiplo sklerozo tudi bolniki z osteoporozo potrebujejo pomoč drugih. Osebni asistenti opravljajo pomembno vlogo pri ljudeh, ki trpijo za osteoporozo. 

Več informacij o osebni asistenci si preberite na strani o osebni asistenci

Postopek oddaje vloge je dosegljiv na Pridobitev pravice do OA

Morda vas zanima tudi:

Zadnje objave

Uporabnik

Asistent